عناصر پر مصرف (عناصر ماکرو) به چه عناصری گفته میشود؟
عناصر ماکرو شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند که بیشترین میزان مصرف را در گیاه دارند. این عناصر در بازار با نام کودهای کامل یا NPK در اشکال پودری، گرانوله و مایع عرضه میشوند.
معمولاً روی بستهبندی کودها، اعدادی مانند 36-12-12، 20-20-20 یا 10-52-10 درج میشود که هر عدد نمایانگر درصد یکی از این عناصر ماکرو است. این اطلاعات به ما کمک میکند تا بسته به شرایط گیاه، فصل کشت و نیاز آن، مناسبترین کود را انتخاب کنیم.
NPK مخفف:
- N = درصد نیتروژن
- P = درصد فسفر
- K = درصد پتاسیم
عدد اول برای نیتروژن، عدد دوم برای فسفر و عدد سوم برای پتاسیم در نظر گرفته شده است. توصیه میشود در اوایل فصل رشد از کودهای فسفر بالا مانند 5-60-5، در اواسط فصل از کودهای متعادل مانند 20-20-20 و در اواخر فصل از کودهای پتاس بالا مانند 40-10-10 استفاده شود.

npk
🌈 NPK 20-20-20 لوکس گرین | تعادل طلایی سهگانه برای رشد همهجانبه
رشد واقعی از تعادل شروع میشه…
سه عنصر اساسی، سه پایهی اصلی قدرت گیاه:
🌿 نیتروژن برای رشد رویشی و سبزینگی
🌱 فسفر برای ریشهزایی، شکوفهدهی و انرژی
🍎 پتاسیم برای باردهی، استقامت و کیفیت میوه
🔬 NPK 20-20-20 لوکس گرین، یک ترکیب متعادل و هوشمند از عناصر ماکرو، طراحیشده برای تغذیه کامل و حرفهای گیاه در تمام مراحل رشد.
✅ افزایش سبزینگی و رشد سریع رویشی
✅ تقویت ریشه، گلدهی و تشکیل میوه
✅ افزایش مقاومت گیاه به تنشهای محیطی
✅ بالا بردن کیفیت، طعم و ماندگاری محصولات
✅ محلولپاشی یا آبیاری – جذب سریع، اثرگذاری فوری
🚀 لوکس گرین 20-20-20، انتخاب حرفهایها برای نتیجههای بزرگ!
نیتروژن چیست؟
نیتروژن پرمصرفترین عنصر ضروری برای گیاه بوده و یکی از مهمترین عوامل محدودکننده عملکرد محسوب میشود. ازآنجاکه نیتروژن نقش اساسی در ساختار کلروفیل، اسیدهای آمینه، آنزیمها، ویتامینها و اسیدهای نوکلئیک دارد، گیاه به مقادیر بالاتری از این عنصر نیازمند است.
نیتروژن موجود در خاک از راههای گوناگونی تأمین میشود. بخشی از این نیتروژن حاصل تجزیه مواد آلی است. مواد آلی خاک تحت تأثیر فرآیندهایی مانند معدنی شدن نیتروژن (مینرالیزاسیون) و آمینسازی (تجزیه پروتئینهای موجود در مواد آلی و آزاد شدن اسیدهای آمینه)، تجزیه شده و نیتروژن آزاد میکنند.
ظرفیت جذب نیتروژن در ریشههای جوان نسبت به ریشههای پیر بهمراتب بیشتر است. به نظر میرسد که این موضوع به فعالیت بیشتر ریشههای جوان و نقش فعالتر آنها در جذب عناصر غذایی مرتبط باشد، زیرا تماس این ریشهها با خاک و محیط ریزوسفر (محیط اطراف ریشه) بیشتر است.
علائم کمبود نیتروژن در گیاهان
علائم کمبود نیتروژن در گیاهان بهصورت رنگپریدگی، زردی و کوچک و باریک شدن برگها مشاهده میشود. این زردی ابتدا در برگهای پیر ظاهر میشود. همچنین، در صورت کمبود نیتروژن، رشد شاخههای سال جاری کوتاه شده و تعداد جوانههای جانبی کاهش مییابد.
مزایای نیتروژن در گیاه عبارت است از:
1- موجب افزایش میزان فتوسنتز شده که این فرآیند به رشد رویشی گیاه کمک میکند.
2- نقش مؤثری در تشکیل میوه دارد.
3- در تشکیل کلروفیل برگها دخیل است.
4- در سنتز اسیدهای آمینه و پروتئینهای گیاهی نقش دارد.
چگونه نیتروژن گیاه را تأمین کنیم ؟
کودهای شیمیایی مختلف مانند کود اوره، سولفات آمونیوم، فسفات آمونیوم و ترکیباتی مانند 20-20-20، بسته به شرایط درختان و نوع کِشت، قابل انتخاب بوده و میتوان کود مناسب را در دسترس گیاه قرار داد.
پتاسیم چیست؟
دومین عنصر پرمصرف گیاهی محسوب میشود که نقش اساسی در تنظیم فعالیت آنزیمهای درونی گیاه، خنثیسازی آنیونها (اسیدهای آلی و غیرآلی محلول و آنیونهای درشتمولکول) و همچنین حفظ pH در سیتوپلاسم سلول دارد.
پتاسیم درون گیاه سنتز نشاسته را فعال کرده و در برقراری تعادل آبی گیاه، حفظ فشار تورژسانس سلولها و باز و بسته شدن روزنهها نقش اساسی ایفا میکند. همچنین، پتاسیم یکی از کوفاکتورهای بسیار مهم در بسیاری از واکنشهای درونی گیاه بوده و جذب آن بهصورت فعال انجام میشود.
نقش پتاسیم در گیاه چیست؟
برخلاف نیتروژن، پتاسیم در ترکیب با هیچ مولکول آلی درون گیاه شرکت نکرده و نقشی در ساختارهای گیاهی ندارد. مهمترین نقش پتاسیم، فعال کردن آنزیمهای درونی گیاه است، بهطوریکه بیش از 60 نوع آنزیم برای فعالیت مناسب و صحیح خود به پتاسیم وابسته هستند.
تحت شرایط کمبود پتاسیم، تشکیل پروتئین در گیاه با مشکل مواجه میشود، حتی زمانی که منبع فراوانی از نیتروژن وجود داشته باشد. در نتیجه، نیترات، اسیدهای آمینه و آمیدها در سلول تجمع پیدا میکنند. علاوه بر این، پتاسیم در سیستم انتقال مواد غذایی از طریق آوندهای چوب و آبکش نیز نقش دارد.
علائم کمبود پتاسیم در گیاه ابتدا در برگهای پیر بهصورت کلروز در کنارههای برگ (زرد و خشک شدن لبههای برگ) ظاهر میشود و در صورت تشدید، بهصورت سوختگیهای بافت برگ مشاهده میگردد.
مزایای پتاسیم در گیاه
1- فعال کردن حدود 60 نوع آنزیم درون گیاه.
2- جذب سریع از طریق ریشه و برگ.
3- نقش اساسی در فرآیند رنگگیری میوهها.
4- افزایش سایز، طعم و کیفیت محصول.
5- افزایش شیره گیاهی و بالا بردن مقاومت گیاه به سرمازدگی.
6- افزایش وزن و بازارپسندی محصول.
7- افزایش گلدهی.
8- بالا بردن راندمان تولید.
9- افزایش مقاومت به آفتابسوختگی.
10- فعال کردن نشاسته.
منابع تأمین پتاسیم در گیاهان
برای تأمین پتاسیم در درختان و گیاهان میتوان از سولفات پتاسیم، که به سولوپتاس (SOP) شناخته میشود، استفاده کرد. همچنین دیگر کودهای حاوی پتاسیم مانند نیترات پتاسیم و هیومات پتاسیم میتوانند به تأمین و رفع کمبود پتاسیم در درختان و سایر گیاهان کمک کنند. استفاده از کودهای مایع پتاس بالا مانند K60 و K40 بهدلیل جذب سریع و عملکرد بالا، بسیار مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است.
فسفرچیست؟
فسفر یکی از عناصر ضروری برای رشد و نمو گیاه است که نقش بسیار مهم و حیاتی در بسیاری از واکنشهای گیاهی، بهویژه واکنشهای تأمین انرژی برای گیاه، بر عهده دارد. تخمین زده میشود که حدود 30 درصد از کاهش عملکرد محصول، مربوط به کمبود فسفر است. عمده فسفر موجود در خاک بهصورت تثبیتشده است و برای تأمین فسفر مورد نیاز گیاه، یا باید از منابع کودی استفاده کرد، یا با روشهای مختلف تلاش نمود که فسفر تثبیتشده در خاک آزاد شده و در دسترس گیاه قرار گیرد.
امروزه در برخی از کشورها، از جمله آلمان، تکنولوژی جدیدی برای تولید کودهای فسفره بهکار گرفته میشود که فسفر تولید شده در این روش، در خاک تثبیت نشده و حتی به آزادسازی فسفر تثبیتشده خاک نیز کمک میکند.
علائم کمبود فسفر در گیاهان
کاهش رشد، توقف رشد و ظهور لکههای ارغوانی در برگهای پیر گیاه از علائم کمبود فسفر میباشد.
فسفر چه نقشی در گیاهان دارد؟
از جمله نقش های مهم فسفر در گیاه که همواره کارشناسان به آن اشاره کردهاند:
1- افزایش ریشهزایی در گیاه و تقویت و توسعه ریشهها.
2- استحکام ساختمان گیاه و بهبود فتوسنتز.
3- کمک به افزایش قطر شاخهها.
4- بهبود بار سال آینده.
5- افزایش شاخههای جانبی گیاه.
6- کمک به گلدهی گیاهان.
7- مقاومسازی گیاه به بیماریهای ریشه مانند نماتد و پوسیدگیهای ریشه.
8- فسفر به عنوان بخشی از مولکولهای DNA، RNA و ATP در فرآیند پروتئینسازی گیاه نقش دارد.
9- جلوگیری از ریشزدگی برگها.
بدون فسفر، موتور متحرک گیاه از حرکت باز خواهد ایستاد.
منابع تأمین فسفر گیاهان
برای تأمین فسفر میتوان از کودهای سوپر فسفات ساده، سوپر فسفات تریپل، مونو آمونیوم فسفات و دی آمونیوم فسفات استفاده کرد. همچنین، استفاده از کودهای فسفر مایع به همراه آب آبیاری در طول فصل رشد میتواند جایگزین قدرتمندی برای کودهای فسفر پودری و گرانول باشد.
جمع بندی :
عناصر ماکرو شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند که برای رشد و توسعه گیاهان ضروریاند. این عناصر ماکرو تأثیر زیادی بر فرآیندهای متابولیک گیاه، مانند فتوسنتز و تشکیل پروتئین دارند. بهطور خاص، نیتروژن برای رشد رویشی، فسفر برای انرژی و توسعه ریشهها و پتاسیم برای تقویت مقاومت گیاه در برابر تنشها مورد نیاز است. تأمین بهموقع و متعادل این عناصر ماکرو میتواند به بهبود کیفیت محصولات و افزایش بهرهوری کشاورزی کمک کند.
کود کامل سوپر لوکس
تغذیهای که پایهی هر رشد قدرتمنده: کود ماکرو سوپرلوکس – تعادل کامل، رشد بینقص
هیچ گیاهی بدون سه عنصر حیاتی نیتروژن، فسفر و پتاسیم نمیتونه رشد کنه. اما فقط وجود این عناصر کافی نیست؛ باید در نسبت درست، با جذب سریع و در فرم قابل استفاده برای گیاه باشن.
اینجاست که کود ماکرو سوپرلوکس تفاوت رو رقم میزنه.
این کود با فرمولاسیون دقیق و استاندارد، تمام نیازهای ماکروی گیاه رو در زمان مناسب تامین میکنه و پایهای قوی برای رشد، باردهی و سلامت گیاه میسازه.
✅ حاوی نیتروژن برای رشد رویشی قوی
✅ فسفر برای توسعه ریشه و گلدهی بهتر
✅ پتاسیم برای افزایش مقاومت و کیفیت محصول
✅ جذب سریع و عملکرد قابل مشاهده در کوتاهمدت
✅ مناسب برای باغات، مزارع و کشتهای گلخانهای
🌱 با سوپرلوکس، فقط کود نمیدی، بلکه آیندهی محصولت رو تضمین میکنی.
📦 برای سفارش و دریافت مشاوره رایگان، همین حالا با ما در تماس باش یا وارد صفحه محصول شو.